Ağız ve diş sağlığı ile ilgili karşılaşılabilecek çok sayıda farklı problem bulunmaktadır. Bunlardan biri dişlerde görülen bozukluklardır. Diş çarpıklığının tedavisinde tercih edilebilen yöntemlerden biri şeffaf diş plağı kullanımıdır. Şeffaf diş plakları hakkında merak edilen pek çok konu vardır. Örnek olarak, uyurken şeffaf plak kullanımı hakkında aklınızda çok sayıda soru işareti bulunabilir. Bu yazımızda, uyurken şeffaf diş plaklarının kullanımı konusunda birçok bilgiyi sizler için bir araya getirdik. Eğer şeffaf diş plaklarının uyku sırasında kullanımı hakkında sizin de cevabını merak ettiğiniz sorular varsa gelin birlikte bu konuyu inceleyelim!
Eğer şeffaf plak tedavisine başlamayı planlıyorsanız bu aparatların uyurken de takılıp takılmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Şeffaf diş plakları, uygulanan tedavi süreci boyunca günde 20-22 saat civarı takılı durmalıdır. Yalnızca yemek yemek, diş fırçalamak gibi durumlarda şeffaf diş plakları çıkarılır. Kısacası günün büyük bir kısmı boyunca şeffaf diş plakları takılı olmalıdır. Günlük yaklaşık 7-9 saat arası uyuduğunuzu düşünürsek şeffaf plakların uyurken de takılması gerektiğini anlayabilirsiniz.
Şeffaf plak kullanımı dişlerin aşama aşama istenilen hizaya kavuşması için yararlanılan bir uygulamadır. Bu işlem yavaş yavaş gerçekleştiği için süreklilik gerektirir. Bahsetmiş olduğumuz gibi şeffaf plaklar günde 20-22 saat takılı kalmalıdır. Dolayısıyla yalnızca uyurken şeffaf plak takmak tedavi süreci için yeterli olmayacaktır. Eğer diş çarpıklığı sorununuz varsa ve şeffaf diş plaklarından yararlanarak bu sorundan kurtulmak istiyorsanız neredeyse günün tamamına yakınında bu aparatların takılı kalması gerektiğini hesaba katmayı unutmayın.
Şeffaf plak kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Örneğin yemek yerken plakların zarar görmesini engellemek için plaklar çıkarılır. Çünkü yemeği çiğnerken dişlerin yapacağı baskı nedeniyle plaklar zarar görebilir. Bu nedenle diş gıcırdatma sorunu olan kişilerin uyurken şeffaf plak kullanıp kullanamayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Zira benzer bir baskı diş gıcırdatırken de oluşur. Uyurken diş gıcırdatan kişiler de şeffaf diş plağı tedavisinden faydalanabilir. Hatta şeffaf plaklar diş gıcırdatma alışkanlığının dişlerde oluşturabileceği hasarın önüne geçmekte yardımcı bile olabilir.
Uyurken şeffaf plak kullanımı konusunda yapılması gereken uygulamalar arasında uyku öncesi etkili bir ağız ve diş hijyeni rutininin gerçekleştirilmesi yer alır. Ağız ve diş hijyeni herkes için önemlidir. Bu durum şeffaf diş plağı kullanırken de geçerlidir. Uyku boyunca şeffaf plak kullanırken zararlı bakteriler plakların ve dişler arasında sıkışarak ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yani şeffaf plak kullanımı süresince diş bakım rutininin normale göre daha da fazla önem kazandığını söyleyebiliriz.
Şeffaf plak kullanırken etkili bir ağız bakım rutini uygulamak önem arz eder. Bunun için düzenli olarak dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve dil temizliği yapılmalıdır. Ayrıca ağız temizliği için gargara ve yağ çekme gibi uygulamalardan da yararlanılabilir. Uyurken şeffaf plak kullanımı söz konusu olduğunda bir diğer önemli unsur ise plakların temizliğinin sağlanmasıdır. Şeffaf plakların temizliği günlük olarak gerçekleştirilmelidir. Bu temizlik günün farklı saatlerinde uygulanabilir. Uyku sırasında plaklar takılı kalacağı için özellikle yatmadan hemen önce bu temizliği gerçekleştirmek çok iyi bir seçim olacaktır.
Şeffaf Plakların Temizliği ve Bakımı İçin Öneriler başlıklı blog yazımızda şeffaf plak temizliği ile alakalı ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Uyurken şeffaf plak takmak rahatsız edici bir deneyim olabilir. Özellikle plakların kullanımı konusunda istikrarlılık sağlanmadığında şeffaf diş plağı kullanımı rahatsız bir his oluşturabilir. Dahası, bu konuda süreklilik oluşturulmadığında tedavi süreci yavaşlayabilir, hatta gerileyebilir. Hem tedavi sürecini desteklemek hem de vücudunuzun şeffaf plak kullanmaya alışmasını sağlayabilmek adına gerekli istikrarlılığı sağlamalısınız.
Gece yatarken şeffaf plak kullanmaktan rahatsız oluyorsanız bu süreci nasıl daha konforlu bir hale getirebileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Temel olarak, plakların kullanımı konusunda süreklilik oluşturmak vücudunuzun plaklara alışması için yapılabileceklerden biridir. Ayrıca konforlu bir pozisyonda ve başınız yataktan hafifçe yukarıda olacak şekilde yatmak uyurken şeffaf plak kullanımını daha rahat bir hale getirebilir. Buna ek olarak ağız hijyeni rutininizi eksiksiz şekilde uygulayarak daha ferah bir nefese kavuşabilir, gece şeffaf diş plağı kullanımını daha konforlu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.