Şeker tüketimi ve diş sağlığı arasındaki bağlantı incelendiğinde tüketim sınırlaması getirilmeyen şekerin, gülümsemenizi etkileyecek birçok olumsuz faktörü barındırdığı gözlemlenmiştir. Diş sağlığı rutini, güzel bir gülümseme ve sağlıklı diş yapısı için oldukça önemlidir. Diş sağlığında bilinmesi gerekenlerden biri de bilinçsiz şeker tüketiminin dişlerinize vereceği büyük hasarlardır.
Diş çürümelerinin en büyük sebeplerinden biri şeker tüketimidir. Ağızda bulunan kötü bakteriler, şeker ile beslenerek asit üretimini artırır. Oluşan asit ise diş minesi erozyonu oluşturarak diş çürümesi problemlerine yol açabilir. Diş çürümelerini önlemek için şekerli gıdaların uzun süre ağız içinde kalması engellenmelidir.
Şekerli gıda ve içecekler, diş eti hastalıkları problemlerine öncülük eden besinler arasındadır. Ağızda oluşan bakteriler, plak üzerinde yapışkan bir tabaka oluşturarak diş eti iltihabı ve enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu birikim, başta gingivitis ve periodontal gibi diş eti hastalıklarının başlamasını tetikler. Diş kaybı sorunu ile karşılaşmamak için şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Şekerli gıdalar, diş yüzeyine yapışma eğilimi gösterir. Çikolata, reçel ve şekerleme gibi ürünler, diş yüzeyine yapışarak asitlerin, dişler üzerinde daha fazla kalmasına yol açarak çürük riskini arttırır.
Şeker tüketimi, bakteri plağı oluşumunu destekler. Şeker tüketimi ile artış gösteren bakteri plağı, zaman içerisinde sertleşip tartara dönüşür. Bu durum ise diş eti hastalıkları problemine zemin hazırlar.
Şeker Tüketimini Azaltma Yöntemleri
- Şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırın: Tatlılar, meyve suları, gazlı içecekler ve şekerlemeler, içeriğinde yüksek şeker oranı ihtiva eder. Bu tür gıdaların tüketimi azaltılarak diş sağlığına olan olumsuz etkisini minimize edebilirsiniz.
- Düzenli diş fırçalayın: Diş hekimlerinin önerdiği üzere günde en az iki kez ve iki dakika boyunca gerçekleştireceğiniz diş fırçalama rutini, ağız hijyeninin ilk adımını gerçekleştirmenizi sağlar. Diş fırçalama işlemi, ağızda biriken şeker artıkları ve bakterileri temizleyerek diş çürümelerini önler.
- Diş ipi kullanın: Diş ipi kullanımı, diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarındaki kalan plak ve yiyecek artıklarını temizlemede size yardımcı olur. Doğru diş ipi seçimi ile diş eti hastalıklarını önleyebilir ve diş çürümelerine sebep olan artıkları kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
- Florür içeren ağız gargarası ve diş macunu kullanın: Florür, diş minelerini güçlendiren bir mineraldir. Florür içeren diş macunu ve ağız gargarası, diş sağlığınızı korumada destek olur.
Diş Sağlığı İçin Beslenme Önerileri
Şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekler yerine şeker içeriği düşük gıdaları tercih etmeniz, diş sağlığına etkin bir koruma sağlar. Tahıllar, taze meyve ve sebzeler diş sağlığınızı desteklerken sağlıklı diyet düzenini de sizlere sunacaktır.
Su tüketimi, ağız içerisinde sağladığı pH dengesi sayesinde, Diş ve diş eti sağlığını korur. Su, diş ve yanakta biriken şeker artıkları ve asitleri ağızdan uzaklaştırır.
Vücudumuz için gerekli miktarda protein alımı, diş ve diş eti sağlığını koruyan vitamin ve mineralleri de içerir. Özellikle, yumurta, balık, et ve baklagiller kaliteli protein kaynakları arasındadır.
Sık ara öğün tüketimi, dişleri sürekli olarak asit saldırısına açık bir hale getirir. Bu sebeple, ara öğünlerde sağlıklı alternatif besin seçeneklerini tercih ederek bu maruziyeti giderebilirsiniz.
Yüksek şeker oranı barındıran gıdalar yerine, dişleri koruyan besinleri tercih etmelisiniz. Havuç ve elma gibi gıdalar, çiğneme eylemi ile tükürük salgısını artırarak dişlerinizin temizlenmesini sağlar. Kabuklu kuruyemişler ise içerdiği yüksek oranda fosfor ve kalsiyum ile diş minelerini güçlendirir.
Karnabahar, brokoli ve çiğ sebzeler diş etlerini koruyan C vitamini ve antioksidanlar barındırır. Yoğurt ise içeriğindeki probiyotik ile ağız florasını destekler, diş ve diş eti sağlığının korunmasında yardımcı olur.
Tercih ettiğiniz gıda ve atıştırmalıklar, diş ve diş eti sağlığınızı koruyacak alternatifleri barındırmalıdır. Sağlıklı bir diyet listesi ile şekerin diş sağlığınıza verebileceği hasarlardan kaçınmış olursunuz.
Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri
Diş sağlığını korumanın en önemli parçası, düzenli diş hekimi kontrolüdür. Diş hekiminiz diş ve diş eti sağlığınızı muayene ederek dişlerinizi temizler ve olası bir sorunu erken teşhis ile tedavi edebilir. Böylelikle, diş kayıplarına sebep olabilecek ciddi problemlerin yaşanması önlenebilir.
Şeker Tüketimi ve Diş Sağlığı: Bilinmesi Gerekenler, diş ve diş eti sağlığınız için bilinçli bir yaklaşımı sizlere kazandırmayı hedefler. Bu yöntemler, diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemek ayrıca, genel ağız sağlığında tam koruma sağlamanız için önemlidir.
Dengeli beslenme, şekerli gıdaların sınırlandırılması, yeterli su tüketimi, şekerli ve asitli içeceklerden kaçınma, dişleri koruyan gıdaların seçilmesi, düzenli diş hekim kontrollerini takip ederek ağız sağlığında tam koruma sağlamanız mümkün.
Sağlıklı beslenme alışkanlığını, hayatınıza entegre ederek ve ağız hijyeninize dikkat ederek sağlıklı bir vücut bütünlüğüne kavuşabilirsiniz.
Unutmayın!
Diş ve diş eti sağlığı, genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır.