Telsiz ortodontik tedavi metodu olarak da ifade edilen şeffaf diş plağı yöntemi, ortodonti tedavi seçenekleri arasında en yeni tekniklerden birisidir. Bu tedavide hasta için özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar kullanılır. Dişlerin daha düzgün görünmesi amacıyla tasarlanan bu tedavi yöntemi, geleneksel şeffaf diş teli tedavisinden oldukça farklıdır.
Şeffaf diş telleri tedavi yöntemine göre, şeffaf diş plağı yöntemi daha acısız ve daha konforludur. Şeffaf diş plakları kişiye özeldir. Herkes için ayrı şekilde tasarlanır.
Şeffaf plak tedavisi öncesinde ilk önce hastanın ağız ölçüsü alınır. Alınan ölçüler, dijital ortama aktarılır. Özel bir yazılımla birlikte dişler hareket ettirilerek nasıl olması gerektiği tasarlanır. Simülasyon sırasında olası problemler de tespit edilir ve dijital ortamda giderilir. Ayrıca bu yöntem sayesinde dişlerin son halini dijital ortamda görme imkanı da olur.
Şeffaf Diş Plağı ile Dişler Nasıl Hareket Eder?
Şeffaf diş plakları dişlerin hareket pozisyonlarına göre üretilir. Her bir plak ortalama 0,05 mm’lik bir hareket yaratır. Plaklar 14 gün süresince takılır sonrasında da başka bir plağa geçilir.
Şeffaf Diş Plakları Nasıl üretilir?
Ağızdan alınan ölçüler, bilgisayara aktarılır. Dijital ortama aktarılan ölçülerle, mevcut diş yapısı hareket ettirilerek simüle edilir. Her bir değişimde 0,05 mm’lik hareket edecek şekilde elde edilmesi planlanan diş yapısı belirlenir ve buna göre de plaklar üretilir.
Şeffaf Diş Plağı Kimlere Uygulanır?
Şeffaf diş plakları herkese uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Belli bir yaş sınırı bulunmaz. Ancak öncesinde mevcut durumun tespiti için muayene süreci vardır; çünkü plak tedavisine geçmeden önce hem diş hem de diş eti sorunlarının giderilmesi önemlidir. Şeffaf plaklar;
- Dişlerinde çarpıklık bulunanlara,
- Ağız, diş ve çene yapıları bu tedaviye uygun kişilere,
- Çene yapısında anormallik olmayanlara,
- Üst ya da alt çenede gömülü dişi olmayanlara,
- Dişleri arasında aşırı derecede boşluk bulunmayan kişilere,
- Ortodontik tedavi isteyen ve doktoru tarafından bu tedaviye uygun bulunan kişilere uygulanır.
Şeffaf Diş Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Şeffaf diş plak tedavisinin süreci için net bir süre vermek mümkün değildir. Bu tedavi yöntemi kişiye özel tasarlanır. Ağız, diş yapısının durumundan ağız sağlığına kadar birçok unsur tedavi sürecini etkiler. Geleneksel diş teli tedavisine göre daha rahat ve konforludur.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer? başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Şeffaf Diş Plak Tedavisi Acı Verir mi?
Şeffaf diş plağı kullanımı sırasında, diş hareketlerini sağlamak amacıyla dişlere belli bir seviyede güç uygulanır. Bu süreç içerisinde çok hafif de olsa rahatsızlık ya da ağrı hissedilebilir. Ancak hissedilen bu rahatsızlık ya da ağrı kısa sürelidir. Ağrı kesici ilaç kullanılmasına gerek kalmaz. Plağa uyum sağladıktan sonra bu durum kendiliğinden geçer.
Şeffaf Diş Plağı Tedavisinde Doktor Kontrolleri Ne Sıklıkla Olur?
Tedavi sürecinde ayda 1 defa doktora kontrole gidilir. Her kontrolde 2 adet şeffaf diş plağı hastaya verilir. 14 günde bir şeffaf plaklar değiştirilir.
Şeffaf Diş Plakları Ne Kadar Süre Takılmalıdır?
Günde ortalama olarak 20 – 22 saat civarında takılması gerekir. Sadece yemek yerken, sıcak içecek tüketirken ve diş temizliği sırasında çıkarılmalıdır. Sosyal bir ortamda çıkarılması gerekli ise 1-2 saat kadar çıkarılabilir.
Şeffaf Diş Plağı Konuşmayı Etkiler mi?
Şeffaf diş plağına alışmak için 1 ya da 2 gün gerekebilir. Sonrasında ise kullanımı sırasında sıkıntı yaratmaz. Ancak uzun süreli konuşma yapılacaksa 1 ya da 2 saatliğine şeffaf plağı çıkarmak tercih edilebilir.