Diş yapısındaki bozuklukların tedavisi için tercih edilebilen yöntemler arasında şeffaf plak tedavisi yer alır. Şeffaf diş plağı tedavisi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Örneğin bu süreçte plaklar günde 20-22 saat boyunca takılı kalmalı, ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra şeffaf plak tedavisi sonrası için de dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Tedavi sürecinde elde edilen gelişmenin korunması, ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilenmemesi için belirli uygulamalara dikkat etmek çok önemlidir. Gelin bu uygulamaların neler olduğunu kısaca inceleyelim.
Plak tedavisinden bağımsız olarak, ağız ve diş sağlığı için yapılan hijyen uygulamaları herkes için önemlidir. Bu uygulamalar arasında diş fırçalamak, diş ipi kullanımı ve dil temizliği gibi işlemler yer alır. Ağızda gerekli hijyenin sağlanması için bu uygulamalar aksatılmamalıdır. Aksi takdirde çürük oluşumu, ağız kokusu ve daha pek çok sorun ortaya çıkabilir. Şeffaf plak tedavisi sırasında ağız ve diş sağlığı konusunda daha etkili sonuçlar elde etmek için bu uygulamalar önemlidir. Ardından şeffaf plak tedavisi sonrası için de etkili bir diş ve ağız hijyen rutini eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.
Diş ve ağız sağlığınızı korumak için kendi başınıza uygulayabileceğiniz işlemleri aksatmamalısınız. Bunun yanı sıra düzenli olarak diş kontrolleri yaptırmayı da unutmamalısınız. Her ne kadar ağız hijyeniniz konusunda dikkatli olsanız da zaman içerisinde dişlerinizle ilgili çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Düzenli diş kontrolleri aksatıldığında bu sorunlar fark edilmeden daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle diş ve ağız sağlığınızla ilgili ortaya çıkabilecek sorunların erken tespiti için diş kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın. Böylelikle diş sağlığınızı korumak konusunda bir başka önemli adımı atmış olursunuz.
Söz konusu diş ve ağız sağlığı olduğunda beslenme büyük önem arz eden bir konudur. Öncelikle diyetinizden diş sağlığını olumsuz etkileyebilen besinleri çıkarmak veya azaltmak isteyebilirsiniz. Bunlar arasında şekerli ve gazlı içecekler, sofra şekeri, rafine karbonhidratlar gibi örnekler yer alır. Ayrıca beslenmenizi diş sağlığını destekleyen ve besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklerle zenginleştirmek isteyebilirsiniz. Örneğin yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra D vitamini ve omega 3 yönünden zengin balıkları kararında olacak şekilde tercih edebilirsiniz.
Konu hakkında daha detaylı bilgi için Şeffaf Diş Plağı ile Tedavi Sürecinde Nasıl Beslenmeli? başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Diş ve ağız sağlığını olumsuz etkileyebilen unsurlar arasında sigara ve alkol kullanımı da yer almaktadır. Sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak dişlerde çürüme ihtimali artış gösterebilir, ağız kokusu sorunu oluşabilir. Şeffaf plak tedavisi sonrası ağız ve diş sağlığını korumak için alkol ve sigara tüketiminden uzak durmak isteyebilirsiniz. Ayrıca, bu ürünlerin kullanımından kaçınmak şeffaf diş plağı tedavisinden bağımsız olarak da ağız sağlığı için önem arz eder.
Dişlerde görülen çarpıklık sorununun tedavisinde kullanılabilen yöntemler arasında şeffaf diş plağı tedavisi yer alır. Bu tedavi yöntemi ile dişler aşama aşama olacak şekilde istenilen hizaya getirilir. Ancak şeffaf plak tedavisi sonrası dişlerin başta oldukları konuma doğru hareket etmesi ve tekrardan bozulması mümkündür. Dolayısıyla dişlerin yeni konumlarına alıştırılması için tedavinin ardından retainer kullanımına geçilir.
Dişlerde çarpıklık ve bozukluk genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi fiziksel travma gibi dış etkenler de bu sorunun oluşmasında rol oynayabilir. Ayrıca fiziksel travmaya bağlı olarak dişlerin kırılması, düşmesi gibi sorunlar da görülebilir. Bu tür problemlerden mümkün olduğunca kaçınmak için şeffaf plak tedavisi sonrası fiziksel travma ihtimali olan aktivitelerden kaçınmak isteyebilirsiniz.
Diş bozukluğunda rol oynayabilen diğer etkenler arasında kişinin diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi alışkanlıklarının olması da yer alır. Eğer varsa bu tür problemlerin kontrol altına alınması şeffaf plak tedavisi sonrası dişlerde tekrardan bozukluk ortaya çıkmaması için alınabilecek önlemler arasındadır. Listemizde yer alan diğer pek çok faktör gibi bu sorunların çözüme kavuşturulması da plak tedavisinden bağımsız olarak, diş sağlığı için önemlidir.