Şeffaf plak tedavisi, dijital teknoloji ile oluşturulan şeffaf plaklar (aligner) sayesinde gerçekleştirilen ortodontik diş düzeltme tedavisidir. Dişlerinizi ideal pozisyona getirmek için kullanılır. Diş telinin alternatifi olan şeffaf plak (telsiz tedavi) yöntemi, görünmez ve ağrı sızı oluşturmadan diş çarpıklıklarını giderir. Böylelikle, sizleri daha sağlıklı gülüşlere kavuşturur.
Şeffaf plak tedavisi, ortodontistler tarafından kişiye özel süreçleri içerir. Hastanın genel ağız sağlık durumu, uygulamanın diş eti ve diş yapısına olan etkisi, diş hareket miktarı gibi değişkenler, tedavi süresi ve kullanılacak plak sayısını etkilemektedir.
Şeffaf plak tedavi süresi, genellikle 12-18 ay arasında bir kullanım süresini kapsar. Gün içerisinde 20 ile 22 saat kadar ağızda bulundurulmalıdır. Ağızda kalan süre ne kadar uzun olursa, diş diziliminde o kadar hızlı etki görülür.
Düzenli kullanım periyodunda her şeffaf plak dişlerinizi 0,25-0,5 mm arasında düzeltim sağlar.
Plakların yeterli sürede ağızda tutulması ve muayene tarihlerinin aksatılmaması gerekir. Şeffaf plak tedavi sırasında; sabah ve akşam iki kez dişlerinizin ve plak temizliğinin sağlaması önemli aşamalardandır.
Şeffaf plak tedavisinden önce; ortodonti uzmanında randevu alınır. Dişlerinizin tedaviye uygun olup olmadığı tespit edilerek diş ölçümleriniz gerçekleştirilir. Elde edilen ölçüler, laboratuvara gönderilerek ağız yapınıza en uygun olan şeffaf plak üretimi yapılır. Muayeneden Ortalama 1-2 hafta sonra ise tedavi süreci başlamış olur.
Şeffaf plak tedavisinden sonra; diş ve diş eti problemlerinden kurtulabilir ve göz alıcı gülümsemenizi sevdiklerinizle çekinmeden paylaşabilirsiniz.
Günümüzde şeffaf plak tedavisi, diş teli tedavisi ile karşılaştırıldığında plak tedavisine olan talebin, daha yüksek olduğu görülür. Estetik görünüm, hızlı sonuç alınması, daha az acı hissiyatı gibi etkenler, plak tedavisine ilgiyi arttır.
Hastanın diş eti ve diş durumu, kullanılacak olan yöntem ve süreyi belirler. Telsiz tedaviler bilgisayar teknolojisi ile desteklendiğinden, dişlere herhangi bir kuvvet uygulanmasına gerek kalmaz. Estetik ve acısız bir uygulama olması sebebiyle, hafif, orta ve ileri düzey diş çapraşıklığında şeffaf plak tedavisi önerilebilir.
Diş Teli Sonrası Plak Kullanımı Ne Kadar Sürer?
Diş teli kullanımı sonrasında düzenli hizalanmış dişler, şeffaf plak pekiştirme apareyi ile kalıcı hale getirilir. Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız.
Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
6 ay bittikten sonra ise pekiştirme apareyi plağınızı yalnızca geceleri takabilirsiniz. En doğru kullanım sürenizi diş hekimine danışarak öğrenebilirsiniz.
Ortodontik plak tedavi süresi tamamlandığında dişlerin yeni konumunun korunabilmesi için pekiştirme tedavisi uygulanır. Genetik nedenlerden dolayı dişler, eski konumuna dönme eğiliminde olurlar. Bu uygulama ise yaşanan diş ve diş eti sorunlarına geri dönüşü önler.
Pekiştirme tedavi süresi, ortodontik tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Şeffaf plak pekiştirme apareyi, dişlerin yeni konumunu korumak için kullanılır. Sağlıklı ağız yapısına ulaşmanız, doktorunuzun önerilerini doğru ıygulamanız ile mümkündür.
Pekiştirme apareyinin amacı, diş hareketlerinizi sabitleyerek sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşmanızı sağlamaktır.
Pekiştirme tedavi süresi doktorunuzun uyguladığı tedavi aşamalarına göre belirlenir.
Diş plak tedavi süresi, hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bu değişkenliklere sebep olan birçok unsur mevcuttur.
- Dişlerin Sağlık Durumu: Diş kayıpları, diş eti hastalıkları ve diş çürükleri gibi problemler, tedavi sürecini etkileyen önemli faktörlerdir. Diş plaklarının kullanımı için öncelikle bu sorunların çözüme kavuşması gerekir.
- Tedavi Amacı: Çapraşıklık düzeyi yoğun olan ağız yapısındaki düzelme süreleri için uzun tedavi süreleri gerekebilir.
- Tedavinin Doğru Takibi: Tedavi sürecinin doğru takibi ve doktorun şeffaf plak kullanım önerisi yönergelerini takip etmeniz tedavi sürenizi hızlandırır.
- Yaş: Genç yaştaki bireylerin diş düzelme süresi, kemik ve doku yapısındaki aktiflik sebebiyle daha hızlı gerçekleşir.
- Stres: Çoğu hastalığı tetikleyebilen stres, diş pozisyonlarının düzeltiminin de etkilidir.
- Alkol ve Sigara Tüketimi: Zararlı alışkanlıklar diş ve diş eti sağlığı üzerinde olumsuz rol oynar. Böylelikle, tedavi süresinin daha uzun olmasını sağlar.
- Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı: Dişlerin korunması ve tedavi süresinde büyük önem taşır.
Ağız içinde bulunan diş çürüklerinin yoğunluğu, tedavi süresini etkiler. Aynı zamanda, diş kayıpları, diş eti çekilmeleri ve hastalıkları, şeffaf plak tedavisini uzatır. Aşırı tüketilen asitli ve şekerli gıdalar, sigara gibi diş yapısına zarar verebilen ürünler hem tedavi süresini hem de tedavi maliyetini artırır.
Tedavi süresini hızlandırmak, hekim önerilerini uygulamanız ve ağız sağlığınıza dikkat etmenize bağlıdır.
Şeffaf plaklar, dişlerin pozisyonunu değiştirmek için kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Çene geriliği tedavisinde sadece şeffaf plaklar etkili olabilir ancak yeterli olmayabilir. Çene geriliği, dişlerin ve çenenin normal pozisyonlarının bozulmasıdır ve bunun nedeni genellikle genetik veya çevresel faktörlerdir.
Plak tedavi süresi, sağlıklı ağız yapısına sahip olunmasıyla birlikte bir hafta içerisinde başlanabilir. Ortalama olarak 12-18 ay aralığında kullanılması gerekir. Fakat tedavi öncesinde ki aşamalar; genel ağız sağlığı, diş çürük ve yoğunluğu, diş hekimiyle eşgüdümlü hareket etme, kontrol sıklığı gibi etmenler süreyi etkiler.
Diş ve diş eti problemleri, cerrahi müdahaleler gibi işlemler, plak tedavi süresinin başlangıç aşamasını geciktirir. Plak tedavi süresi ise diğer tedavi süreleri üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmaz.