Şeffaf plak kullanımı sırasında en merak edilen durum ağız kokusu yapıp yapmamasıdır. Şeffaf plaklar, tellerden ve braketlerden yapılmadıkları için aslında ağız kokusuna neden olmazlar. Şeffaf plak kullanımında ağız kokusu yaşanmasının nedeni plakların temizlenmemesi ya da ağız hijyeninin sağlanmamasıdır. Özellikle yemeklerden ve atıştırmalıklardan önce ya da sudan başka bir içecek içildiğinde şeffaf plakların çıkarılması oldukça önemlidir. Her öğün sonrasında aksatmadan dişleri fırçalamak ve diş plaklarını temizlemek gerekir. Bu yapılmazsa dişler ve plaklar arasında bakteri ve plak birikir. Biriken bakteri ve plaklar da istenmeyen ağız kokusu yapabilir.
Şeffaf plak tedavisi hayalinizdeki gülümsemeye kavuşmak için dişlerinize estetik görünüm kazandırmayı sağlar. Başarılı sonuçlar için hijyen en temel şartlardan birisidir. Şeffaf plak kullanımı sırasında hijyene dikkat ederek ağız kokusu gibi sorunları engelleyebilirsiniz. Dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak, gargara ile ağzı çalkalamak, diş plaklarını düzenli olarak temizlemek hijyen için uygulamanız gereken bakım rutinlerinidir. Bununla birlikte şeffaf plak kullanım sürecinde bol su içmek, sağlıklı beslenmek, leke oluşumuna neden olacak içeceklerden uzak durmak, düzenli doktor kontrollerine gitmek şeffaf plak kullanım sürecini sağlıklı ve konforlu şekilde tamamlamanızı sağlar. Şeffaf plak kullanım sürecinde diş hekiminizin tavsiyelerine uymaya dikkat etmelisiniz.
Şeffaf plakların yapısı ve tasarımında ağız kokusuna neden olacak herhangi bir özellik yoktur. Tamamen sağlıklı ve hijyenik malzemeden üretilen şeffaf plaklar prensip olarak kokuya neden olmaz. Plak kullanırken ağız kokusu meydana geliyorsa bunun nedeni diş ve plak temizliğinin düzenli şekilde yapılmamasıdır. Bazı durumlarda çeşitli ağız ve diş sağlığı sorunları da istenmeyen ağız kokusuna neden olabilecek durumlara sebebiyet verebilir.
Diş eti hastalıkları, çürükler gibi ağız ve diş sağlığı sorunlarından dolayı ağız kokusu oluşabilir. Şeffaf plak kullanırken yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamazsanız gıda artıkları plakların altında birikerek ağız kokusuna neden olur. Plakları da ağzınızdan çıkardıktan sonra geri takmadan önce temizlemezseniz kokuya neden olabilecek bakteri birikimi oluşabilir.
Günlük olarak hijyen ve bakım rutinine uymak oldukça önemlidir. Dişlerinizi ve plaklarınızı fırçalayamayacağınız bir ortamda olsanız bile mutlaka ağzınızı çalkalamalı ve plaklarınızı sudan geçirmelisiniz.
Şeffaf plak kullanırken ağız kokusunu önlemek için her şeyden önce ağız hijyeni ve bakımına çok dikkat etmek gerekir. Üşenmeden, atlamadan her yemek sonrası her içecek sonrası dişleri ve plakları temizlemek gerekir. Diş ve plak temizliğinin yanında ağız kokusunu önlemek için su tüketimini arttırabilirsiniz. Su içmek diş plaklarını ıslatarak temiz kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı beslenmeye ve plaklara zarar verebilecek yiyecek-içeceklerden uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Plaklara ve dişlere yapışabilecek gıdaları tüketmeyi tercih etmemelisiniz. Ayrıntılı bilgi için Şeffaf Plak Kullananların Dikkat Etmesi Gereken İçecek ve Yiyecekler başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Eğer plak kullanımı sırasında ağız halen ağız kokusu oluyorsa o zaman ardında başka bir neden yatıyor olabilir. Eğer dişlerinizi ve plaklarınızı düzenli ve doğru şekilde temizliyor, bakımını yapıyorsanız hijyen nedeniyle değil başka bir nedenle ağız kokusu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Diş hekiminize düzenli kontrollere giderek şeffaf plak tedavi sürecini sağlıklı ve sorunsuz şekilde geçirebilirsiniz.
Diş hekiminize ağız kokusu sorununuzdan bahsederseniz ağız kokusuna neden olan başka bir şey varsa hekim bu sorunu ortaya çıkarabilir. Ağız kokusuna neden olan çürükler varsa çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Şeffaf plak kullanırken ağız hijyenine, plak temizliğine ve düzenli bakım uygulamaya dikkat ederek ağız kokusu sorunu yaşamadan tedavinizi tamamlayabilirsiniz.