Şeffaf plak, diş yerleşim sorunlarında kullanılan ortodonti tedavi yöntemidir. Tel takmak istemeyen hastalar, bu tedavi yöntemini tercih ederek daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci geçirirler.
Diş ve diş eti rahatsızlıklarında uygulanan şeffaf plak tedavi yöntemi, dişlerin ideal pozisyona getirilmesini sağlar. Şeffaf plak tedavi başlangıcı için diş yapısı, çene ve ağızda uygun sağlık koşullarının sağlanması gerekir.
Çapraşıklık oranı, dişler arasındaki boşluklar, çenede gömülü diş sorunları, tedavinin seyrini etkiler. İskeletsel problem yaşamayan bireylerde, dişlerdeki çapraşıklığın düzelme başarı oranı %90’a varmaktadır.
Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce ortodontistiniz, ağız sağlığınızı kontrol ederek gereken tedavileri sağlar. Sonraki aşama şeffaf plaklar için ağız ölçüsünün alınmasıdır.
Sağlığa zarar vermeyen özel termoplastiklerden oluşan şeffaf plaklarınız üretime hazırlanır. Bu plaklar, kişiye özgü olup iki haftada bir değişime tabi tutulur. Her plak değişimi belirli oranda düzelme sağlar.
Telsiz ortodonti süreniz, ortodontistinizin düzenli kontrolü ve plaklarınızın doğru kullanımına bağlı olarak değişir.
Şeffaf diş plakları (aligner) birçok diş ve diş eti rahatsızlıklarında güvenli bir şekilde kullanılır. Ayrıca, diş teli tedavisinden sonra, dişlerin konumunu korumak için pekiştirme tedavisi olarak da şeffaf plaklar kullanılabilir.
OverJet
Üst dişlerin alt dişlere göre daha geride olduğu ya da alt ön dişlerin üst ön dişlerden daha önde olduğu diş pozisyonlarındaki anormalliktir.
Overbite
Üst ön dişlerin alt ön dişlere göre çok daha fazla önde olduğu diş pozisyon düzensizlikleridir.
Crossbite
Çapraz kapanış olarak da bilinen crossbite, üst ve alt ön dişlerin üst üste kapanmasıdır.
Kalabalık Dişler
Dişlerin sayı olarak aynı ya da fazla olduğu durumlarda, diş yapısının ağızda doğru pozisyonlarda olmadığı durumlardır.
Gap
Diş aralarındaki boşlukların fazla olmasıdır.
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti çekilmeleri, diş eti iltihabı gibi sorunların çözümlerine yardımcı olabilir.
Estetik
Metal diş telleri gibi görünen materyaller yerine, görünmez estetik bir yapıya sahiptir.
Şeffaf diş plakların kullanımı rahat ve kolay olduğundan dolayı, tedavi sürecinin sorunsuz ve garantili bir şekilde olmasını sağlar.
Şeffaf plak tedavi süresi, ağız sağlığı uygun olan vakalarda klasik ortodontik uygulama sürelerine göre daha kısa olabilir. Diş teli kullanılan uygulamalar 18-24 ay arasında bir süreci kapsarken, telsiz tedavilerde bu süre endikasyona bağlı değişkenlik gösterir ve ortalama 18 ay gibi bir zamanda tedavi sonuçlanabillir Orta derece düzensizlikler için tedavi süresi daha kısa olabilir.
Süreci hızlandırmak, hastanın şeffaf plağı düzenli kullanmasına bağlıdır. Şeffaf plaklar yaklaşık olarak günde 20-22 saat süre boyunca takılmalıdır. Bu süreye bağlı kalmayan hastaların tedavi süresi belirgin oranda uzar. Şeffaf plak kullanımı süresince ağız sağlığı ve bakımına oldukça dikkat edilmesi gerekir.
Şeffaf plaklar, kutusu ile size geldiğinde içerisinde 2 adet plak bulunur. Üst plağın üzerinde ‘UF’ alt plağın üzerinde ise ‘LF’ harfleri bulunur. Doğru çeneye doğru plağı yerleştirmeniz ilk önemli adımınız olacaktır.
Şeffaf plakların takılması konusunda plak aparatlarının tam olarak sabitlendiğine emin olmalısınız. Aksi halde, dişlerinizi temas eden şeffaf plaklarda çatlak ya da kırılmalar oluşabilir.
Şeffaf plakları çıkarma yöntemi, plak ve diş eti sınırına kuvvet uygulamadan plağın iç kısımlarından kavrayarak güvenle çıkartabilirsiniz.
Çıkarılan şeffaf plaklarınızı özel kutusuna üst üste yerleştirmeyiniz. İç içe koymanız, plaklarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Plakları kullandığınız süre içerisinde sıcak içecekler ve sigara gibi dişlerde leke bırakan ürünleri tüketmemeye özen gösteriniz. Yüksek sıcaklık, plak formu ve renginde bozulmalara sebep olabilir.
Ayrıca, şeffaf plak kullanım sürecinde, herhangi bir gıda tüketilmemesi önemle arz edilir.
Diş plaklarında koku ve renk problemi yaşamak istemiyorsanız, yemeklerinizin ardından dişlerinize hemen fırçalamalısınız. Bu problemin yaşandığı plaklarda, soğuk musluk suyu ve sıvı sabun ile hijyeni sağlayabilir ya da temizleyici kristaller kullanarak şeffaf plak temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
Plak değişim süresi 10-14 gün arasında olduğundan ciddi bir sorun ile karşılaşılmamaktadır.
Şeffaf plaklarınızı kullandıktan sonra atmayınız. Süresi dolan plakları poşetin üzerinde bulunan numaraya göre muhafaza ediniz.
Telsiz ortodonti ürünlerini poliüretan maddesinden üretilmesi daha güvenlidir. Bazı şeffaf plak materyallerinin içerisinde bulunan Bisphenol-A ve fitalat gibi maddeler, sağlık sorunlarına yol açar.
Şeffaf plak tedavisinin gerçekleştirilmesi için üst ve alt çeneden ölçüler alınır. Hastanın diş fotoğrafları alınarak gerekiyorsa röntgen çekilir. Bu işlem, şeffaf plak öncesi ve şeffaf plak sonrası için kullanılır.
Yaklaşık bir iki hafta kadar şeffaf plak hazırlama süreci dijital ortama aktarılarak gerçekleştirilir. Şeffaf plak üretim süreci bazı adımları içerir:
Muayene
Analizlerin gerçekleştirilip hastanın bilgilendirildiği aşamadır. Ağız sağlığını etkileyen problemler varsa öncelikli olarak bunlar giderilir.
Model Alma
Ağız yapınıza en uygun şeffaf plağı oluşturmak için tasarlama aşamasına model oluşturulur.
Plak Tasarımı
Diş pozisyonlarınızı sağlıklı duruma getirebilmek için plakların tasarım aşamasıdır.
Üretim
Çıkarılan diş model ve tasarımının ölçüsüne göre üretim gerçekleştirilir.
Uygulama
Üretim aşamasının son adımı uygulama evresidir. Şeffaf plakların kullanımına başlanabilir.
Şeffaf plak kullanım sürelerini ve uymanız gereken kontrol kurallarını hekiminiz belirler.
Şeffaf Plak Üretimi Sonrası Aşamalar
Telsiz ortodonti için ilk olarak randevunuz oluşturulur. Doktorunuz tarafından plakların nasıl kullanılması gerektiği açıklanır.
Dişlerinizdeki çapraşıklık oranı fazla ise plaklar geçici bir süre için aşındırmaya sebep olabilir. Bu duruma stripping denir. Aşındırmalar mineyi etkilemediğinden hassasiyete ya da diş çürümelerine sebep olmaz.
Şeffaf plaklar, diş telli tedavisinden sonra pekiştirme apareyi olarak da tercih edilir. Bu tedavi sonrasında, dişlerinizin eski konumuna dönmesini önlemek için diş arkasına retainer denilen teller takılabilir.
Şeffaf Plak Fiyatları
Şeffaf diş plağı fiyatı ağız içi sağlık durumunuz, çapraşıklık düzeyiniz, hedeflenen düzelme miktarı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.