Şeffaf diş plağı ya da şeffaf plak tedavi yöntemi, günümüzde diş estetiği açısından sıklıkla tercih edilen popüler bir yöntemdir. Neredeyse görünmez yapıda olan diş plağının uygulaması ve kullanımı da oldukça kolaydır.
Şeffaf diş plağı tedavisi estetik bir tedavidir ve ortodonti dünyasında şeffaf plaklar bir devrim olarak görülür. Estetik kaygılardan kurtulmayı sağlayan şeffaf diş plağı, dişlerdeki çarpıklıklar gibi sorunlara etkili bir çözüm olur. Dişlerin ideal görünümüne kavuşmasına olanak veren bu yöntemle; çene bölgesinde genişleme, çapraşıklık, ayrık diş sorunu gibi durumlar estetik ve etkili şekilde çözülebilir. Dışarıdan belli olmayan şeffaf plak sayesinde dişler ideal görünümüne kavuşur.
Bir ortodonti tedavi yöntemi olan şeffaf plak tedavisine de her yöntemde olduğu gibi mevcut durumun tespiti ile başlanır. İlk aşamada bu yöntemin hasta için uygun olup olmadığına karar verilir. Eğer ortodonti uzmanı şeffaf diş plağı yönteminin uygun olduğuna karar verirse tedavi şu şekilde gerçekleştirilir.
- Dişlerin ölçüsü alınır, fotoğrafları çekilir, röntgen çekilir. (Mevcut durumun tespiti önemlidir; çünkü dişlerin kök durumları, diş uzunlukları ve konumları şeffaf plağın tasarımını etkiler.)
- Alınan ölçüler üç boyutlu tarama teknikleri ile bilgisayar ortamına aktarılır.
- Tedavi sürecinin bir simülasyonu oluşturulur ve mevcut duruma göre dişlerin olması gereken konumlarına karar verilir.
- Tedavi sırasında kullanılacak olan şeffaf plaklar üç boyutlu yazıcılarla bastırılarak, plakların kalıpları çıkarılır.
- Tedavi süreci devam ettikçe de her ay yeni plaklar hazırlanarak kullanılmaya devam edilir.
Şeffaf plaklar kişiye özel olarak hazırlanır. Hastadan alınan ölçüler plakların nasıl olacağını belirler. Tedavi sonucunda ortaya çıkacak sonuç simülasyonla hastaya gösterilir. Dışarıdan fark edilmeyen diş plakları tamamen şeffaf bir materyalden üretilir.
Birden çok ortodontik sorunun çözümü olan şeffaf diş plağı, dişlerde çarpıklığı olan, hatalı kaplaması olan, diş aralarında boşluk olan kişilere uygulanabilir. Şeffaf diş plağı tedavisinin uygulanıp uygulanmayacağına ortodonti uzmanı yaptığı analizler sonucunda karar verir. Tüm ortodontik sorunlar için şeffaf diş plağı tedavisi uygulanamaz. Mesela, iskeletsel sorunlarda bu tedavi yöntemi geçerli olamaz. Ayrıntılı bilgi için Şeffaf Plak Hangi Diş Hastalıkları İçin Uygulanır? başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tedavi süreci kişinin ağız sağlığına ve diş durumunda elde edilmek istenen sonuca bağlı olarak değişir. Zaman planlaması da analiz sonuçlarına göre yapılır. Çoğu zaman tedavi 12 ila 18 ay sürer.
Tedavi sürecinde hasta, plakları günde 20-22 saat kadar takmalıdır. On beş günlük süreç sonunda yeni plaklara geçilir. Şeffaf diş plağı tedavisi boyunca hasta, hekime ayda bir kez görünmelidir. Diş plakları ilk kullanılmaya başlandığında dişlerde basınç hissi meydana gelebilir Bu durum plaklar takıldıkça ortadan kaybolur. Ayrıntılı bilgi için Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer? başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Konforlu ve kolay kullanım sunan şeffaf diş plaklarının hijyeni çok önemlidir. Plaklar günde 2 kere sıcak olmayan su ve yumuşak bir diş fırçası ile temizlenmelidir. Diş macunu kullanmadan temizlik yapılmalıdır; çünkü diş macunu plaklara zarar verebilir. Plaklar için özel temizleme ürünleri tercih edilebilir. Şeffaf plakların temizliği ve bakımını düzenli olarak yapmak ağız sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Uzman tavsiyelerine uymak ve kontrollere gitmek de gereklidir. Ayrıntılı bilgi için Şeffaf Plakların Temizliği ve Bakımı İçin Öneriler başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.