Çocuklarda diş gıcırdatma problemi tıbbi olarak bruksizm olarak adlandırılır. Diş gıcırdatma özellikle yürümeye başlayan çocuklar arasında oldukça yaygın şekilde görülür. Çocukların diş gıcırdatma sorunun altında çeşitli nedenler yatabilir. Her çocuk benzersiz olduğundan bu tür bir sorun yaşamasının da nedenleri farklı olabilir. Genellikle böyle bir sorun aile üyeleri tarafından fark edilir ve ebeveynler tarafından çocukların diş gıcırdatması endişe verici bir durum olarak da görülebilir.
Çocuklar diş gıcırdatırken bazı sesler de çıkartabilir. Bu tür bir sorunu olan çocuğunuz için en doğru yaklaşım diş hekimine götürmek olacaktır. Çünkü diş gıcırdatmanın altında yatan nedenleri keşfetmek sorunu çözmek için oldukça önemlidir. Çocukların diş gıcırdatmasının nedenlerini keşfederek sorunu çözmek için doğru adımlar atabilirsiniz.
Çocukların dişlerini gıcırdatmasının nedenleri arasında stres, büyüme gelişme veya hizasız dişler gibi birçok farklı faktör yer alabilir. Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatması kısa süreli ve geçici olabileceği gibi uzun bir süre devam da edebilir. Çocukların dişlerini gıcırdatmasının genel nedenleri şöyle açıklanabilir:
- Stres: Çocuklar kaygı ve stres yaşadıklarında dişlerini gıcırdatabilir. Çocukların rutinlerinin bozulması, okulda yaşadıkları çatışmalar, anne ve baba arasındaki sorunlar çocuklarda strese neden olan sorunlardır. Çocukların kaygı duygularını harekete geçiren sorunlar diş gıcırdatmasına neden olabilir.
- Düzgün hizalanmamış dişler: Çocukların dişlerindeki hizalanma sorunu diş gıcırdatmasına yol açabilir. Vücut hizasızlığa uyum sağlamak için böyle bir tepki verebilir.
- Diş çıkarma: Diş çıkarma dönemi çocuklar için zorlu bir dönem olabilir. Bu dönemde çocuklar diş çıkarma rahatsızlıklarından dolayı dişlerini gıcırdatabilir.
- Büyüme ve gelişme: Yeni bir gelişim aşamasında çocuklar bu durumlara çeşitli tepkiler verebilir. Vücuttaki değişiklikler ve zihinsel değişimler nedeniyle çocuklar dişlerini gıcırdatma eğiliminde olabilir.
- Üst solunum yolu sorunları: Çocuklarda büyük geniz eti veya bademcik gibi üst solunum yolu sorunları diş gıcırdatmaya neden olabilir.
- Gastrointestinal problemler: Çeşitli bağırsak parazitleri ve mide problemleri diş gıcırdatmasına neden olabilecek sorunlardır. Bağırsak parazitinin yan belirtisi olarak diş gıcırdatma ortaya çıkabilir.
Çocukların diş gıcırdatmasını önlemenin çeşitli yolları vardır. Yaşam alışkanlıklarındaki bazı değişiklikler bu sorunla baş etmeye yardımcı olabilir. Diş gıcırdatma sorunu uzun süredir devam ediyorsa mutlaka çocuk diş hekimine gitmek gerekir. Bununla birlikte bu sorunla baş etmek için yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:
Çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olacak akşam rutinleri planlayabilirsiniz. Çocuklarla kaygılarını konuşmak ve onları rahatlamak da çok faydalı olur. Çocukların güvende hissetmelerini sağlamak için hoşlarına gidecek bir ortam hazırlayabilirsiniz.
Geceleri diş gıcırdatma sorunu çenenin gergin olmasından kaynaklanabilir. Kasları gevşetecek egzersizler ve masaj çocukların diş gıcırdatma sorunuyla başa çıkmada işe yarayabilir. Çeneyi rahatlatacak çene egzersizleri yaptırarak çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.
Dehidrasyon diş gıcırdatmayla ilişkilendirilen bir sorundur. Çocuklar yeterince su içmezse dehidrasyon ve ağız kuruluğu gibi sorunlar yaşayabilir. Çocukların bol içmesini destekleyerek bu sorunlardan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzu düzenli olarak diş hekimi kontrollerine götürmelisiniz. Altı ayda bir ağız ve diş sağlığını kontrol ettirerek diş gıcırdatma sorunuyla daha kolay başa çıkabilirsiniz.
Çocuklar kalem gibi nesneleri çiğneme eğiliminde olabilir. Bunun kötü bir alışkanlık olduğu anlamalarını sağlamalısınız. Çocuklarınızı yiyecek dışındaki nesneleri çiğnemekten uzak tutmalısınız.
Sakız çiğnemek kas gerginliğini arttırabileceğinden diş gıcırdatma sorunu olan çocukların sakız çiğnemesini engellemek gerekir.
Çocuğunuzda diş gıcırdatması sorunu varsa en etkili çözümü uzman doktorlar aracılığı ile bulacağınızı da hatırlatmak isteriz.