Ortodontik tedavi sonrası dişlerinizin ideal pozisyonlarını kaybetmesi olası bir durumdur. Dişlerinizin pozisyonunun korunması ve hareket kabiliyeti zorluğu sebebiyle, dişler eski haline dönebilir.
Gelişimlerini devam ettiren genç bireyler, diş ve çene yapısında değişimler yaşayabilirler. Bu süreç, ortodonti tedavi sonrası dişlerin hizalanmalarında bozulmalara sebep olabilir. Bunun yanı sıra, dişler arasında bulunan boşluklar, tedavi sırasında giderilir. Fakat dişler arası boşluklar ömür boyu eski haline dönmeye meyilli olduğundan ilerleyen süre de olası sorunlarla karşılaşılabilir.
Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin sabitleşmesi, dişlerinizin doğru hizalanması için bazı işlemleri içerir. Çünkü diş sabitleştirme işlemi gerçekleştirilmediği durumlarda, dişlerinizin eski haline dönme riski yükselir. Sabitleme işlemlerinden en çok tercih edilen yöntemlerden biri de şeffaf plak kullanımıdır.
Diş teli çıktıktan sonra takılan şeffaf plak, önemli bir tedavi aşamasını oluşturur. Şeffaf plaklar, dişlerinizin doğru dizilimine yardımcı olabilmek için dişler arasında tutucu bir görevi üstlenir ve koruma tedavisi olarak da değerlendirilir.
Plaklar, dişleri bir arada tutarken aynı zamanda dişlerin kaymasını önler. Bunun sonucunda şeffaf plaklar, diş teli çıkarıldıktan sonra da tedavi sürecinde geriye dönülmesini engeller. Pekiştirme tedavisi olarak ortodontik tedaviler içerisinde kullanılır.
Dişlerin dizilimi ve istenilen hareket kabiliyeti miktarına göre şeffaf plak tedavi süresi belirlenir. Günde ortalama 20 saat kadar kullanılması gereken plaklar, 0,25-0,5 milimetre arasında bir düzeltim sağlar. Belirlenen sürece göre kullanılan plak âdeti dişlerdeki bozulmaları önler.
Şeffaf plak tedavi süresi hakkında ayrıntılı bilgi için Seffafplakdunyasi.com/seffaf-plak-tedavisi-ne-kadar-surer/ blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ortodontik tedavi sonrası dişlerin eski konumuna dönmesi, relaps olarak da adlandırılır. Relaps, birkaç nedene bağlı olarak meydana gelebilir.
Farklı paterne büyümesi olan hastalarda, tedavi sonrasında dişlerde geriye dönüş yaşanabilir. Diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığı tedavi edilmediği takdirde, ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenerek sabitleme aşamasında sorun yaşanabilir.
20 yaş dişleri, hizalanmış ön dişlere baskı oluşturması durumunda tedavi sonrasındaki süreci de etkiler. Hastaların yanak ve dudaklarında aşırı kas faaliyeti, ilerleyen zamanlarda ağız hareket kabiliyetinde de değişimler oluşturur. Son olarak alt keser dişler sorunu yaşanması ile de dişler eski haline dönebilir.
Şeffaf diş plağı bakım ve temizlenmesi sizler için de büyük kolaylık sağlar. Size en uygun şeffaf diş plağı alternatifini sayfamızdan inceleyerek keşfedebilirsiniz; ancak tedavi için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.
Diş tedavisinden sonra dişlerin yeni konumuna alışması ve diş-diş eti, kas ve kemik yapınıza alışması sırasında şeffaf plak, dişlerinizin sabit durmasını sağlar.
Relaps sürecinin yaşanmaması ve dişlerde çapraşıklık oluşmaması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Diş ve ağıza herhangi bir darbe alınmaması gerekir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma, parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıkları tedavi ettirilmelidir.
Doğru diş ve ağız bakımı yapılarak düzenli olarak doktor muayenesi gerçekleştirilmelidir. Çünkü ortodontik tedavi sonrası dişlerin eski haline dönmesi diş ve diş eti hastalıkları sebebiyle oldukça sık görülür. Ayrıca, sert, katı, asitli ve renkli gıdalar tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
Ortodontik tedavi sonrası dişlerin eski haline dönmesi olasıdır. Fakat sabitleme işlemi ve şeffaf diş plak kullanımı, dişlerinizin eski haline dönme riskini azaltabilir. Bunun yanı sıra, düzenli diş hekimi kontrolü, ağız ve diş hijyeni, doğru şeffaf plak kullanımı, dengeli beslenme alışkanlığı kazanmanız, dişlerinizin eski haline dönmesini büyük oranda önler.
Dişlerinizin eski haline dönmesini önlemek için ‘’Şeffaf Plak Kullananların Dikkat Etmesi Gereken İçecek ve Yiyecekler’’ hakkında hazırlamış olduğumuz makaleyi inceleyebilirsiniz.