Ağız ve diş sağlığı tüm vücudu etkilediğinde çok önemlidir. Bu sebeple de ağız, diş ve diş etlerine yönelik bakım ve temizlik rutinlerine dikkat edilmelidir. Ağız içinde bulunan bakteriler gıda atıklarından yararlanarak dişlere zararlı olan bir tür asit üretir. Bakterilerin ürettiği bu asitlerden yapışkan yapıda plaklar oluşur. Plaklar temizlenmezse de zamanla gıda atıklarındaki kalsiyum gibi maddeleri toplayarak sertleşir. Sertleşen plaklar tartar ya da diş taşı olarak adlandırılan diş sorunları olarak tanımlanır.
Diş taşlarında ağız sağlığına zararlı olabilecek birçok bakteri bulunur. Diş taşları çok sert yapıda olduğundan ne yazık ki fırçalama ile temizlenmez. Diş taşları temizlenmezse iltihaplanma, diş eti kanamaları, diş eti çekilmeleri veya daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olur. Diş eti çizgisinin altında ya da üstünde oluşan birikintiler şişlik, renk değişimi veya leke gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Dişlerin üzerinde kahverengi ve sarı görünümlü lekeler şeklinde fark edilebilen diş taşları yaygın olarak yaşanan ağız sağlığı problemleri arasında yer alır. Diş temizliği ve bakımına çok dikkat edilse de istenmeyen şekilde diş taşları oluşabilir. Diş taşı temizliği diş taşlarının zamanla neden olabileceği ağız sağlığı sorunlarının önüne geçmek için gereklidir. Diş taşı oluşumu fark edildiğinde mutlaka diş hekimine başvurarak diş taşı temizliği yaptırılmalıdır. Diş taşı temizliğinin yapılması ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir.
Diş taşı temizliği uzman diş hekimleri tarafından ultrasonik aletler kullanılarak yapılır. Diş taşlarının bulunduğu yerler “Sond” adı verilen aletlerle belirlenir. Diş taşının yoğunluğuna göre diş taşı temizliğinin süresi de değişebilir. Genellikle tek seansta, ağrısız ve acısız şekilde diş temizliği tedavisi uygulanır. Tedavide anesteziye gerek duyulmaz. Ancak ileri seviyedeki diş taşı sorunlarında anestezi uygulaması tercih edilebilir.
Diş taşı temizliği sırasında oldukça hafif bir sızlama olabilir. Ancak hastayı rahatsız edecek seviyede bir ağrı ya da acı meydana gelmez. Diş taşı temizliği hasta için zorluk yaratacak bir tedavi süreci yaratmaz. Oldukça rahat ve konforlu şekilde diş eti temizliği yaptırabilirsiniz. Diş eti temizliği sırasında hafif diş eti kanamaları meydana gelebilir. Ancak bu önemli bir kanama değildir ve sonrasında kesilir.
Diş eti temizliği sırasında dişlere zarar verecek herhangi bir uygulama yapılmaz. Diş taşları dişlerin yüzeyinden temizlenirken dişlerin doğal yapısı korunur. Diş taşı temizliği altı ayda bir yaptırılabilir. Düzenli diş kontrolleri yaptırmak diş taşı sorunuyla mücadele etmeyi kolaylaştırır. Dişlerinizin üzerinde sarı ve kahverengi lekeler fark ettiyseniz diş hekiminize başvurarak diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz.
Diş temizliği yapıldıktan sonra en az 2 saat süresince bir şeyler yiyip içmemek gerekir. Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmekten de kaçınmak önemlidir. İşlem sonrasında 2 saat boyunca sigara ya da alkol tüketiminden uzak durulmalıdır. İyileşme sürecinde tuzlu su ile gargara yapılması hem iyileşme sürecine katkı sağlayacak hem de rahatlık verecektir. Diş hekiminin tavsiyelerine ve önerilerine uymaya dikkat edilmelidir. Diş hekiminiz size bakım ürünleri ya da farklı bakım seçenekleri sunabilir. Diş hekiminizin size önerdiği tarihlerde tekrar kontrole gitmeyi ihmal etmemelisiniz.
Diş temizliği sonrasında genellikle herhangi bir acı ya da ağrı oluşmaz. Ancak ağrı hissediyorsanız diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonraki haftalarda diş fırçalama, diş ipi kullanma, gargara ile ağız çalkalama gibi bakım rutinlerine devam etmelisiniz. Dişlerinize ve ağız hijyeninize ne kadar dikkat ederseniz diş taşı oluşumunun önüne geçme şansınız o kadar artar. Unutmayın ki diş taşları fırçalamayla ya da farklı yöntemlerle temizlenecek yapıda değildir. Diş taşınız varsa mutlaka uzman diş hekiminden randevu alarak diş taşı temizliğinizi yaptırmalısınız.
Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Ağız Bakımı İçin Doğru Diş Fırçası Nasıl Seçilir?