Ortodontik diş bozuklukları; diş kapanış bozukluğu, çene kapanış bozukluğu, gülüş bozukluğu gibi sorunları tedavi eder. Hastaların dış görünümü ve ağız yapısını etkileyen ortodontik bozukluklar, diş ve çene gelişimi döneminde yanlış konumlanmadan kaynaklanır.
Ortodonti bozukluklarının temelini; çene yapısı bozukluğu, diş yapısı bozukluğu ve diş şekil bozuklukları oluşturur. Tırnak yeme, parmak emme gibi alışkanlıklar da, ağız yapısı bozuklukları, çenenin ileri ya da geri durması gibi temel ortodonti problemlerini doğurabilir.
İskeletsel sorunlar, çürükler, diş kırıkları, yanlış protez, dolgular ve ağız sağlığına dikkat edilmemesi birçok diş ve diş eti sorununu da beraberinde getirebilir.
Diş bozukluğu tedavisi, ideal estetik düzenin gerçekleştirilmesini sağlar. Diş bozuklukları ve çene problemleri giderilmediğinde, kişilerin iş ve sosyal hayatını etkileyebilecek sorunlar yaşanabilir. Ortodontik problemler, ilerleyen yaşlarda daha büyük sağlık problemleri oluşturabilir.
Tedavi edilmesi gereken ortodontik problemlerin erken tanısı ile hızlı bir şekilde çözüme kavuşabilirsiniz. Ortodontik problem yaşayan çocuklu ailelerin ivedilikle diş hekimlerine danışması önerilir.
Çapraşıklık
Tedavinin en gerekli olduğu ortodontik bozukluk çapraşıklık durumudur. Çene ve diş yapısının boyutsal uyumsuzluğundan kaynaklanır. Ağız kapanış bozukluğu sorunlarına ve diş bozukluklarına neden olur. 2 ile 4 milimetre arasında bulunan çapraşıklıklar hafif düzey, 4 ile 7 milimetre arasında olan çapraşıklıklar orta düzey, 8 milimetreden yukarı olan çapraşıklıklar ise şiddetle çapraşıklık olarak tanımlanır.
Rotasyonlu Dişler (Dönük Dişler)
Dönük dişler ya da rotasyonlu dişler ifadesi ile bilinen ortodonti problemi, tedavi edilmesi gereken temel problemlerdendir. Rotasyonlu dişler diş kavisi içerisinde daha fazla yer kaplar. Bu durum ise ilerleyen dönemlerde çapraşık diş sorunları ile karşılaşılmasına sebep olur. Erken yaşta problemin fark edilip tedaviye başlanması, çapraşıklık durumunu önler.
Aralıklı Dişler
Aralıklı diş ve diş eti problemlerinden kaynaklanır. Diş eti liflerinin kalın olması ve diş boyutlarının ise küçük olması ağız sağlığı ve estetik görünümü büyük oranda etkiler. Genel olarak ön dişlerde görülür.
Diş teli uygulaması, dişlerin arasında bulunan boşlukları kapatabilir; fakat dişlerin uzatılması estetik diş tedavi uygulamalarını gerektirebilir. Dişlere zarar veren ortodonti bozukluklarını erken önlemek için aralıklı dişler tedavi edilmelidir.
Çene Kapanma Bozukluğu
Çene kapanma bozukluğu, farklı nedenlerden dolayı kaynaklanabilir. Örtülü kapanış ortodontik problemi, üst dişlerin uzaması ile gerçekleşir. Bu durum, üst diş etinin fazla görünmesine sebep olur.
Çapraz kapanış ortodonti problemi ters kapanış olarak da ifade edilir. Tek dişin ya da birkaçının ters kapandığı durumdur. En hızlı tedavi edilmesi gereken problemlerden biri, ters kapanış ortodonti problemidir.
Ön ve arka çene kapanma problemi, ön ve arka da bulunan dişlerin uzak konumlanmasından kaynaklanır. Uzun süre emzik kullanımı, parmak emme gibi davranışlar, bu diş problemi ile karşılaşılmasına sebep olur.
Gömülü Dişler
Ağız boşluğu içerisinde yer alamayan ve yumuşak doku ile kemik arasında kalan dişlere gömülü dişler denir. Tedavi edilemeyen durumlarda diğer dişlere zarar verme olasılığını arttırır. 20’lik yaş dişleri ve üst diş etinde bulunan köpek dişleri en sık tedavi edilen dişlerdir.
Ortodontik bozukluk oranını arttıran gömülü dişler, diş yapısının çapraşık gelişmesine sebep olur. Bu sebeple, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ciddi sıkıntılar doğurabilir.
Eksik Dişler
Doğumsal kaynaklı eksik diş problemi görülebilir. Karşılaşılan ortodonti problemleri arasında sayılan eksik dişler, protez dişler ile desteklenerek doğru sıralama sağlanabilir. Diş teli tedavisi kullanılan yöntemlerden bir diğeridir.
Çenede Darlık
Üst çene darlığına diğer çene darlıklarına oranla daha sık karşılaşılmaktadır. Üst çene darlığı durumunda arka dişler çapraz kapanır. Doğru zamanda tedavi edilemeyen çenelerde darlık sorunu, diş konumunun üst üste gelmesine sebep olur.
İleri Çene Durumu
Ortodonti alanının içerisinde olan çene bozuklukları ağız sağlığını olumsuz yönde etkiler. İleri çene gelişimini durdurmak için ağız dışında kullanılan apareyler tercih edilir. Ortognatik cerrah ile çalışılarak çenenin geriye alınması sağlanabilir.
Protezden Kaynaklanan Problemler
Daha önceden çekimi yapılmış fakat protezlerin oluşturduğu boşlukların tedavi edilmemesinden kaynaklı bir sorundur. Protez tedavisi çekilmiş dişin yarattığı boşluğa komşu olan dişler dikleştirilerek çözümlenir. Böylelikle, boşluklar orijinal boyutuna getirilerek implant ya da köprü tedavisi uygulanabilir.
Yarık Damak Dudak Problemi
Ortodonti bozukluklarına doğum anında da karşılaşılabilir. Yarık damak ve dudak sendromu bu problemden biridir. İstatistiklere göre 700 bebekten bir bebekte görülen bu durum 7 yaşından sonra ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Dudak anormalliği ise estetik operasyon ile normal forma kavuşturulabilir.
Diş bozuklukları tedavisi, diş çekiminin yapıldığıya da yapılmadığı türleri içerir. Sabit aparey en çok kullanılan ortodontik araçtır. Hareketli apareyler, diş bozuklukları telsiz tedavi sürecinde daha fazla avantaja sahiptir.
Özellikle şeffaf plaklar, estetik ve görünmeyen bir yapıya sahip olduğundan daha çok tercih edilir. Tek ya da bir grup diş pozisyonunu yapılandırmak için kullanılır.
Yüksek çene kapanış bozukluğu ve diş bozukluğu tedavisi, alın, çene ve enseden destek veren aparatlarda yapılır. Bunun yanı sıra ortodonti tedavi bitimiyle dişlerin eski konumuna dönme eğilimini engellemek için pekiştirme tedavisi uygulanır. Pekiştirme tedavileri, şeffaf diş plakları sayesinde gerçekleştirilir.
Ortodontik sorunlar düzensiz diş dizilimi ve diş eti problemlerini kapsar. Sorunların tedavisi ortodonti tedavi yöntemlerini gerektirir.
Ortodontik tedavi sadece estetik kaygı barındırmayıp, ileriki zamanlarda karşılaşılması mümkün olan diş eti hastalıkları, çene eklemi problemleri, çiğneme ve konuşma bozuklukları problemlerini de beraberinde getirebilir.
Ağız yapısındaki probleme göre, sabit aparey mi yoksa hareketli aparey mi kullanılacağı belirlenir. Tüm ortodontik problemler, şeffaf diş plağı gibi takıp çıkarılabilecek apareyler ile kolaylıkla çözümlenebilir. Diş telinden sonra pekiştirme tedavisi olarak da şeffaf plaklar tercih edilebilir.
Kalıtsal ve iskeletsel problemlerin önlenmesi mümkün değildir. Fakat yanlış alışkanlıkların oluşturduğu bazı sorunların büyük bir kısmı önlenebilir.
Diş bozuklukları tedavisi ihtiyacının duyulmaması için bebeklerinizde 3 yaşından sonra emzik kullanmayınız. Bu durum, diş bozuklukları ve çene bozukluklarına davetiye çıkarabilir.
Süt dişleri geçici olarak görülmemelidir. Süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakmak için iskelet sistemini hazırlar. Sağlıksız dişler, erken çekim ya da kalıcı sorunlara yol açabilir. Onların düzenli fırçalanması ve bakımı gelecek dönem kalıcı dişler için sorun olasılıklarını ortadan kaldırır.
Çarpık dişlerde ortodonti tedavisi, kısa sürede sağlıklı ağız yapısına kavuşmanızı sağlar. Doğal tedavi yöntemi olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir. Ortodonti tedavisi ile bireylerin dişleri kendi ağızlarında kalarak fonksiyonel ve estetik açıdan düzeltimi sağlanmış olunur.
Diğer tedavi yöntemlerinde ise kaplama köprü ya da kron (protez) işlemleri yapılarak kişileri ağız sağlığına kavuşturmak amaçlanır. Fakat bu uygulamalar, dişlerin dış yüzeyinin kaplanması, tıraşlanması, diş çekimi yapılması ya da inceltme işlemleri içerebilir. Bu yöntemler, ısırma ve çiğneme problemlerini de beraberinde getirebilir.
Diş bozuklukları tedavi yöntemi, kendi dişlerinizi sağlıklı bir hale getirerek ömür boyu kullanmanızı sağlayan ortodontik süreçleri içerir.
Şeffaf Plak Dünyası ile ‘’Diş Bozukluğu Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?’’ hakkında uzmanlarımızın görüşlerini sizlerle paylaştık. Merak edilen sorunlarınız için sitemizi detaylı olarak inceleyebilirsiniz.