Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek çocuklukta başlar. Edinilmiş alışkanlıkların yetişkinlikte de devam etmesi açısından çocukların ağız sağlığını geliştiren olumlu alışkanlıklar edinmeleri oldukça önemlidir.
En yaygın görülen çocuk sağlığı sorunları arasında diş çürükleri ilk sıralarda yer alır. Diş çürüğü deyip geçmemek gerekir. Çünkü diş çürükleri tedavi edilmezse enfeksiyon ve ağrıya yol açarak yemek yeme, konuşma ve hatta öğrenme problemlerine kadar birçok soruna neden olabilir.
Diş çürüklerinin çocuğunuzun harika gülümsemesine zarar vermesini önlemek için etkili 5 yöntemi keşfedebilirsiniz.
Diş çürüklerini önlemede etkili olan florür bir mineraldir. Diş çürümesinin başlamasını önleyebilir. Diş koruma işlevi gören florür diş minesindeki mineral kaybını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca florür kayıp mineralleri de yerine koyar. Minerallerin yerine konması bakterilerin asit üretmesini engeller. Diş macunlarında ve gargaralarda florür bulabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası da zararlıdır. Bu açıdan florüre çok fazla maruz kalınması da sağlık açısından sorunlara neden olabilir. Florür içerikli diş macunu ve gargaraların yutulmamasına dikkat edilmelidir.
Çocukların parlak gülümsemelerini korumak için doğru beslenmelerine yardımcı olmak gerekir. Çocukların ne yedikleri, ne sıklıkla yedikleri ve ne zaman yedikleri de diş sağlığını etkiler. Beslenme sırasında uygulayacağınız bazı yöntemlerle çocuklardaki diş çürüklerinin önüne geçebilirsiniz. İşte size diş dostu ipuçları:
- Atıştırmalıkları sınırlayın. Atıştırmalıkları azaltmak dişlerdeki bakterileri en aza indirecektir.
- Sadece özel günlerde şeker, kurabiye, gazoz ve diğer şekerli içecekleri almalarına izin verin.
- Çocuğunuzun dişlerini fırçaladıktan sonra şeker içeren herhangi bir şey tüketmemesine dikkat edin. Uyurken tükürük akışı azalır ve yeterli tükürük olmadan dişler asit saldırısından sonra kendilerini tamir etmeleri daha yavaş olacaktır.
3 ila 6 yaş arası çocukların diş fırçalama süreçlerini takip etmek önemlidir. Günde 3 kere florür içerikli çocuk diş macunu ile dişlerini fırçalamasını sağlamalısınız. 6 yaşından küçük çocukların diş macununu yutma eğilimi olabilir. Bu sebeple de çocuğunuza macunu mutlaka tükürmesini söylemelisiniz. 7 yaşına kadar çocukların dişlerini fırçalamalarına yardımcı olmak gerekir. Çocuğunuzun dişlerini siz fırçalamalı ardından da kendisinin öğrenmesini sağlamalısınız.
Diş fırçalanması dişlerin temizlenmesinde yeterli bir yol olmaz. Çünkü fırçalama sadece diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlar. Diş fırçası kıllarının ulaşamadığı yerlerde yiyecek ve bakteriler bu alanlarda sıkışabilir ve uzun süre orada kalabilir. Bu durumda plak oluşmasına neden olabilir. Diş ipi kullanımı, plağın birikmesini önler. Ancak diş ipini de doğru şekilde kullanmayı öğretmek oldukça önemlidir. Diş fırçası kullanımı gibi diş ipi kullanımını da ilk siz çocuğunuza öğreterek onun düzenli şekilde kullanmasını sağlamalısınız.
Ağız ve diş sağlığını korumak için çocukların düzenli olarak diş hekimine götürülmesi gerekir. Dişçi kontrolleri, çürüklerin oluşmasını önlemek için önemlidir. Kapsamlı ağız muayenesi çocukların diş çürüklerin korunmasına yardımcı olur. İleriki yıllar için de çocuğun dişçi ziyaretleri teşvik edilir. Birçok çocuk dişçilerden korkabilir. Bunu önlemek adına bu süreci eğlenceli hale getirmeniz ileri zamanlarda olması gereken ziyaretlerin daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
Dişler sıklıkla aside maruz kaldıklarında diş mineleri zayıflar. Asitli yiyecekler ve içecekler tüketmek diş minelerine zarar verir. Diş mineleri zayıfladığında mineral kaybeder. İlk çürüme işareti minerallerin yanında oluşan beyaz noktadır. Ardından boşluk oluşur. Boşluklar kendiliğinden tedavi olmaz. Florür bu noktada yardımcı olabilir. Diş çürüğü tedavi edilmezse oluşan boşluk kalıcı olur. Diş hekimlerinin boşluğu doldurmak için dolgu yapması gerekebilir. Çürüklerin erken tespit edilmesi oldukça önemlidir. Çocukların düzenli diş hekimine götürülmeleri bu nedenle tavsiye edilir.
- Yapışkanlı gıdalar, diş çürüğü riskini arttıran gıdaların başında gelir. Örneğin, jelibon gibi gıdalar yapışkanlı gıdalardır. Bu gıdalar diş yüzeyinde bakterilerin tutunmasına neden olarak dişlere zarar verir.
- Asitli yiyecek ve içecekler, diş minesinin zayıflamasına ve çürüklere karşı korumasız kalmasına neden olur.
- Sağlıksız atıştırmalıklar, diş yüzeyine gıdaların yapışmasına ve çürük oluşmasına sebep olur.
- Hazır meyve suları, şeker oranı fazla olduğundan zararlıdır.
- Karbonhidratlı yiyecekler, şeker emilimini artırarak çürüklere neden olur.
- Kuru meyveler, dişlere yapışarak diş minesine zarar verir.
Dişler İçin Zararlı Olan İçecek ve Yiyecekler Nelerdir? başlıklı blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Bu tür yiyecek ve içeceklerden çocukların uzak tutulması önemlidir. Sağlıklı beslenme, lif içerikli besinler tüketmek diş çürümesini engeller. Sağlıklı beslenme ve diş hekimi rutini çocukların diş sağlığı için en önemli iki detaydır. Çocukların sağlıklı beslendiğinden emin olmalı ve düzenli olarak diş hekimine götürmelisiniz. Düzenli dişçi kontrolleri sayesinde diş sorunlarını önlemek ve çocukların harika gülümsemelerini korumak mümkün olabilir. Doğru adımlarla çocuklarınız için diş sorunlarının önleyebileceğinizi sakın unutmayın.