Ağız ve dişleri olumsuz etkenlerden korumak için ağız ve diş sağlığı yanı sıra genel vücut sağlığına da dikkat etmek gerekir. Fakat bazı durumlarda sadece diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak bunun için yeterli değildir. Bunun yanı sıra ağız egzersizlerinin de yapılması tavsiye edilir. Ağız egzersizleri, hijyen ve tükürük akışı için gereklidir. Ayrıca çene kaslarının da güçlenmesini sağlar. Ağız sağlığı için yapılabilecek çeşitli egzersizler bulunur. Ağız sağlığı için evde yapılabilecek bazı egzersizler ve bakım önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Çene kaslarının gelişmesi, daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmasını sağlarken çene kasları da güçlenir. Çene kaslarını güçlendirmek için çiğneme egzersizleri yapılabilir. Tıpkı sakız çiğner gibi hareket etmek çene kaslarını güçlendirir. Ayrıca gerçek sakızı çiğnemenin de güçlendirici etkisi bulunur. Dişleri sıkma ve bırakma hareketleri gevşeme konusunda etkilidir. Günde 10 defa 2 veya 3 set halinde yapılan sıkma – bırakma egzersizleri büyük fayda sağlar.
Dudak ve yanak kaslarını geliştirmek için de çeşitli egzersizler bulunur. Yapılan egzersizler yüz kaslarının güçlenmesinde son derece etkilidir. Bunun için balık yüzü olarak da bilinen hareket fayda sağlayacaktır. Dudaklar içe çekilir ve yüz balık şeklini alır. Bu şekilde 5 – 10 saniye beklenir. Egzersizi yaparken kasların yorulması gerekir. Eğer herhangi bir ağrı ya da acı hissi oluşmuyorsa, hareketi doğru şekilde yapmıyorsunuz demektir.
Dudak büzme hareketi çene ve dudak kasları için etkilidir. Bu egzersizi yapmak için dudaklar sıkıca büzülür. Başlangıçta 5 saniye beklenir. Egzersizde geliştikçe bu süre daha fazla arttırılır. Hareketin minimum 10 kez tekrarlanması gerekir.
Dil kaslarının güçlenmesi oldukça önemlidir. Akıcı konuşmayı sağlayan dil kasları, tükürük akışının artmasında da etkilidir. Başlıca dil egzersizleri arasında yuvarlama hareketi yer alır. Dil yuvarlama oldukça basit ve etkili bir egzersizdir. Hareketi yaparken dil, ağzın içinde yavaşça hareket eder. Küçük daireler çizilerek her iki yönde de hareket tekrarlanır. Bu hareketi günlük olarak alışkanlık haline getirmek etkisini arttırır.
Dil uzatma hareketi ise oldukça kolay bir egzersizdir. Bu hareketi yaparken dil mümkün olduğunca dışarı çıkarılır. 10 saniye bu pozisyonda beklenir. Ardından birkaç saniye dinlenilir ve hareket tekrar edilir. Gün içinde minimum 10 defa tekrar etmek önemlidir.
Çene kaslarına esneklik kazandırmak isteyen kişiler için ağız açma – kapama egzersizleri oldukça faydalıdır. Bu hareketler çene eklemi rahatsızlıklarının da hafiflemesini sağlar. Ağız hareketleri arasında yavaş ağız açma kapama egzersizi önerilir. Bu egzersizde yavaş ve kontrollü hareket etmek gerekir. Ağız yavaş ve kontrollü bir şekilde açılıp kapatılır. Gün içinde 2 – 3 set halinde, 10 defa tekrar edilir. Çeneyi hareket ettirme egzersizi ise sıkça önerilen hareketler arasındadır. Çene sağ, sol, ön arka olmak üzere hareket edilir. Her hareketi yavaşça 5 saniye boyunca yapmak gerekir.
Çene ve ağızı çalıştıran kaslardan bir tanesi de gülme ve esnemedir. Ağız kaslarını gevşetmesinin yanı sıra genel sağlığı da destekler. Bunun için geniş bir gülümseme yapılır. Ağız iyice zorlanır ve bu pozisyonda 5 saniye kadar beklenir. Bir süre dinlenilir ve hareket tekrar edilir. Bu hareketin 10 defa tekrarlanması önerilir. Esneme hareketinde ağız genişçe açılır. Tıpkı sessiz bir çığlık atar gibi hareket edilir. Kaslar iyice esnedikten sonra ağız kapatılır. Gün içinde boş kalınan her an bu egzersiz tekrarlanır.
Ağız sağlığını destekleyen bu basit hareketler, çene kaslarının güçlenmesini sağlarken ağız ve diş sağlığı için oldukça faydalı olan tükürük akışını da arttırır. Böylece ağız hijyeni artarak ağız sağlığı da elde edilmiş olur. Yapılan egzersizler diş fırçalama ve diş ipi kullanımının tamamlayıcısı niteliğinde olduğu da unutulmamalıdır.
Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Her Yaşta Mükemmel Ağız Sağlığı İçin 7 İpucu